
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کار آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهی 2
عنوان آزمایش
نقش نور در فتوسنتز
استاد
سرکار خانم منصف
نویسندگان
مهدی شیرکوند مقدم
امیر محسنی
حسین شفیع
مقدمه
فتوسنتز، فرآیندی زیستشیمی است که در آن، انرژی نورانی خورشید توسط گیاهان و برخی از باکتریها به انرژی شیمیایی ذخیرهشده در مواد غذایی آنها تبدیل میشود. کمابیش همهٔ ارگانیسمهای روی زمین به آن وابستهاند.
زندگی در روی کره زمین به انرژی حاصل از خورشید وابسته است. فتوسنتز تنها فرایند مهم بیولوژیکی است که میتواند از این انرژی استفاده کند. علاوه بر این بخش عمدهای از منابع انرژی در این سیاره ناشی از فعالیتهای فتوسنتزی انجام شده در این زمان یا در زمانهای گذشته میباشد. فعالترین بافت فتوسنتزی گیاهان عالی مزوفیل برگ است. سلولهای مزوفیل دارای تعداد زیادی کلروپلاست هستند که حاوی رنگدانههای سبز ویژهای به نام کلروفیل برای جذب نور میباشند.
در فتوسنتز انرژی خورشیدی برای اکسیداسیون آب ، آزاد کردن اکسیژن و نیز احیا کردن دیاکسید کربن به ترکیبات آلی و در نهایت قند بکار میرود. این مجموعه از کارها را واکنشهای نوری فتوسنتز مینامند. محصولات نهایی واکنشهای نوری برای ساخت مواد قندی مورد استفاده قرار میگیرد که به مرحله ساخت قندها واکنشهای تاریکی فتوسنتز گفته میشود. محل انجام واکنشهای نوری و تاریکی در داخل کلروپلاست متفاوت است.
معنی فتوسنتز «ساختن چیزها با نور است.» فتوسنتز داخل کپسول هایی در سلول های برگ، به نام کلروپلاست انجام می گیرد.
در عمل فتوسنتز، اندامهایی مانند برگ که دارای سبزینه هستند، کربن دیاکسید، آب و نور را جذبکرده و به کلروپلاست میرسانند. طی واکنشهایی که درون کلروپلاست انجام میگیرد، این مواد به اکسیژن و کربوهیدراتها تبدیل میشوند. تمامی اکسیژن کنونی موجود بر روی زمین، فرآوردهٔ فتوسنتز است. برخی از کربوهیدراتهای مهم تولیدشده مانند گلوکز، میتوانند به سایر مواد آلی، لیپیدها،نشاسته، سلولز و پروتئین تبدیلشوند که برای تبدیلشدن به پروتئین، نیاز به نیتروژن دارند. ژان باپتیست ون هلمونت، یکی از نخستین آزمایشهای مربوط به فتوسنتز را انجامداد.
مواد و وسایل آزمایش
برگ (گیاهانی که 48 ساعت در مقابل نورخورشید قرار دارند.) ، بشر ، الکل ، هیتر ، پلیت ، آب مقطر ، لوگل ، پنس .
روش کار
برای انجام این آزمایش گیاهانی که به مدت 48 ساعت مقابل نور خورشید قرار دارند را انتخاب کرده و از برگ آنها برای آزمایش استفاده می کنیم. برگ های انتخاب شده را در داخل بشرقرار دارده و داخل بشر را به طوری پر از الکل می کنیم که تمام سطح برگ ها را فرابگیرد ، سپس بشر حاوی الکل و برگ را در داخل حمام آب گرم قرار میدهیم ، تازمانی که رنگ کلروفیل خارج شده و رنگ برگ تقریبا سفید شده و رنگ اصلی خود را از دست بدهد. بعد از آن بشر حاوی الکل و برگ را از حمام آب گرم خارج کرده و با پنس برگ ها را از بشر خارج کرده و داخل پلیت قرار میدهیم. برگ ها که آغشته به الکل هستند باید عاری از الکل شوند و برای این کار آنها را دو بار با آب مقطر شست وشو میدهیم. سپس بر روی برگ ها حدودا 5 الی 6 قطره لوگل میریزیم.
نتایج
بعد از ریختن لوگل بر روی برگ ، برگ رنگ بنفش تیره به خود میگیرد و این بنفش شدن برگ در جایی از برگ اتفاق می افتد که نور خورشید را دریافت میکند.
محلول لوگل معرف نشاسته است. و این بنفش شدن برگ در جایی از برگ که نور خورشید را دریافت کرده است، نشان دهنده این است که در آن محل تحت تاثیر نور ، نشاسته سنتز شده است.
نظرات شما عزیزان:
.gif)
.gif)
:: موضوعات مرتبط: گزارش کار آزمایشگاه، ،
:: برچسبها: گزارش کار آزمایشگاه,
